Ağız Kokusu, Apse Oluşumu ve Tedavisi

Diş hekiminiz size ağız kokusunun sebebinin belirlenmesinde yardımcı olur. Eğer sebep ağız içi kaynaklı ise bu sorununuzun giderilmesinde gerekli tedavi planlamasını yapar

Çoğunlukla fena ağız kokusu (%90 oranda) ağız içi kaynaklıdır. Diğer sebepler ise mide-barsak ya da üst solunum yolu rahatsızlıklarıdır. Bunlara ilaveten özellikle çocuklarda barsak parazitlerine bağlı daha çok sabahleyin görülen ağız kokusu oluşabilir. Bazı sistemik hastalıklarda da (diabet gibi) fena koku görülmektedir.

Ağız içi kaynaklı kokunun sebepleri başlıca

  • Kokulu yiyecekler
  • Diş çürüğü
  • Periodontal (diş eti ve çevre kemik dokusu) hastalıklar
  • Sürekli ağız kuruluğu
  • Tütün kullanma
  • Yetersiz ağız hijyeni (kötü bakım)

Diş hekiminiz size ağız kokusunun sebebinin belirlenmesinde yardımcı olur. Eğer sebeb ağız içi kaynaklı ise bu sorununuzun giderilmesinde gerekli tedavi planlamasını yapar.

Yediğimiz gıdalar solunumumuzu etkiler ,özellikle soğan, sarımsak gibi yiyecekler kan dolaşımımıza geçerler, oradan akciğerlere transfer edilir ve nefesimizle dışarı atılır.

Diş fırçalama ,diş ipi kullanımı, ağız gargaraları, sakız çiğneme kokuyu sadece geçici olarak maskeler. Vücut gıdayı elimine edene kadar koku kalır. Diet yapanlarda düzensiz yemek yemeğe bağlı olarak da fena ağız kokusu meydana gelir.

Abse Oluşumu

Dişin içindeki canlı dokunun (pulpanın) travma, bakteriler, kimyasal maddeler yoluyla ölümünü takiben oluşan enfeksiyon kök ucundan çevre dokulara yayılır. Zamanla kök ucu çevresindeki kemikte lokalize bir cerahat toplanır.

Bu durum diş apsesi olarak adlandırılır.

Zamanla bu cerahat kemiği eriterek kendine bir yol bulur ve diş eti üzerinde içi irinle dolu bir şişliğe dönüşür.

Düzenli ağız bakımı olmazsa, gıda artıkları dişler arasında, dilin ve diş etlerinin üstünde birikerek ağızda kalır, belli bir süre sonra kokuya sebeb olur.Protezlerin de iyi temizlenememesi fena kokuya sebep olur.

Periodontal sağlığın bozulduğunun en önemli habercisi de fena ağız kokusudur.

Belirtileri

  • Dişte bir rahatsızlık meydana gelir, üzerine basıldığında dişin kemiğin içine doğru hafifçe hareket ettiği hissedilir.
  • Olay ilerledikçe, kök etrafındaki yumuşak dokularda şişlik meydana geldiği için ağrı artar.
  • Zamanla yüzde şişlik meydana gelir. Şişlik dişin ve kemiğin durumuna göre, başlangıç yerinden uzakta olabilir. Bu aşamada diş daha ağrılı, uzamış ve sallanır bir haldedir.
  • Mevcut cerahat dokuların en zayıf yerinden kendine bir yol bularak, ağız içine veya ağız dışına akar. Bu nedenle ağızda kötü tat ve koku meydana gelir. Cerahat akmaya başladığında ağrı azalır.
  • Hafif ateş ve lenf bezlerinde şişlik olabilir.

Tedavisi

Diş hekiminize gitmeden önce, ağrıyı geçirmek için ağrı kesici alabilirsiniz. Ancak, kesinlikle doğrudan dişinizin veya diş etinin üzerine aspirin, kolonya ve alkol gidi maddeler uygulamayın.

Geçmişte apseli dişler için tek tedavi seçeneği o dişin çekilmesiydi. Bazı durumlarda dişin çekilmesi uygun bir seçenek olsa da, günümüzde apseli dişler kanal tedavisi ile kurtarılabilmektedir.