Horlama ve Uyku Apnesi

Uyku esnasında alt çenenin (mandibula) gevşeyerek geriye düşmesi sonucu rahat solunum yapamamamızdan kaynaklanır ve dilimizin genzimizdeki yumuşak dokuyla yaptığı ilişki horlama sesinin ortaya çıkmasına yol açar.

Horlama Nedir?

Horlama basitçe; uyku esnasında alt çenenin (mandibula) gevşeyerek geriye düşmesi sonucu rahat solunum yapamamamızdan kaynaklanır ve dilimizin genzimizdeki yumuşak dokuyla yaptığı ilişki horlama sesinin ortaya çıkmasına yol açar.

Kilom horlamamı etkiler mi?

Aşırı kilolu olmak horlamanın esas sebeplerinden birisidir. Sadece horlama değil nefes alma ve uyku problemlerine de yol açar.

Uyku Apnesi Nedir?

Obstrüktif Uyku Apnesi sendromu uyku boyunca üst solunum yolunun tekrarlayıcı tıkanmaları ile karakterizedir. Buna genellikle kan oksijen düzeyindeki düşmeler eşlik edebilir.

Horlama ve Uyku Apnesinin Beraberinde Getirdiği Riskler Nelerdir?

Yapılan araştırmalarda uyku apnesi (tıkanıklığı) ile beraber en sık karşılaşılan sağlık sorunu olarak yüksek tansiyon belirtilmiştir.

Uyku apnesi sendromu olanlarda kanın akışında yavaşlama ve taşıdığı oksijen miktarında azalmaya bağlı olarak felç riski sağlıklı populasyona göre belirgin bir biçimde artış gösterir. Aynı nedenlerden dolayı bu hastalarda myokard infarktus geçirme olasılığı yüksektir. Her yıl uyku apnesine bağlı 38000 ani ölüm gözlenmektedir. Ayrıca çok ciddi uyku apnesi sendromunda uykuda nefes alımının durmasına bağlı olarak ölümler gözlenebilir.

Tedavisi var mıdır?

Horlama için şu anda medikal bir tedavi yoktur, fakat cerrahi müdahale mümkündür. Yumuşak damağa yönelik cerrahi müdahale ile çözülebilir. 1 yıl sonra tekrar nüks etme ihtimali %50’dir.

Ayrıca cerrahi olmayan yöntemle ağza takılabilen bir plak vasıtasıyla da çözümü mümkündür, her gün geceleri 6 saat süreyle takmak şartıyla takılıp çıkarılabilen her bireye özgü olarak hazırlanan özel bir ağız içi protezleriyle (horlama protezi) kalıcı olarak tedavi edilebilir. Başarı şansı %95’dir.